Komik ama gerçek!
‘Askeri casusluk’ davasıyla ilgili inceleme yapan uzmanlar, belgelerin Harp Akademileri sınavlarına hazırlık dokümanları olduğu bildirildi.İzmir’de görülen 49’u muazzaf asker toplam 357 sanıklı ’gizli bilgi ve belge bulundurma’ davasında, Genelkurmay Başkanlığı’nın geçen aralık ayında mahkemeye gönderdiği üç sayfalık yazıda çarpıcı tespitler yer aldı.
Savcılığın talebi üzerine, Genelkurmay Başkanlığı davanın asker sanıklarıyla ilgili inceleme yapmak üzere bir heyet hazırladı. 3 albay, 5 yarbay, 11 binbaşı ve 1 yüzbaşıdan oluşan uzman inceleme heyetinde, kurmay, mühendis, pilot ve özel kuvvetler ihtisaslı personel de görev yaptı. Heyetin vardığı sonuç Genelkurmay Başkanı adına Adli Müşavir Dr. Hakim Albay Muharrem Köse imzasıyla, 9 Aralık 2013 tarihinde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Bu yazının, geçen aya kadar davaya bakan TMK 10’uncu maddesiyle görevli 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da dava dosyasına konulduğu öğrenildi.
Görev yeri askeri yargı
Değerlendirme yazısında, incelenen belgeler içerisinde Harp Akademileri sınavlarına hazırlık için kullanılan dökümanların da bulunması sebebiyle, aday subayların her ne kadar hukuki olmasa da uygulamada sınava hazırlanmak için bu türden dökümanları işyerlerinde ve evlerinde bulundurduğu şeklinde bir fiili durumun söz konusu olduğu belirtildi.
Ayrıca, söz konusu dokümanların asker sanıklar hakkında başsavcılıkça yapılan soruşturma kapsamında yapılan aramalar sonucunda, ev ve işyerlerinde elde edilmiş olmasının, dokümanların görev sebebiyle ve görevlerinden dolayı elde etmiş olabilecekleri de ifade edildi. Değerlendirme yazısında, bu olası suçların askeri suç oludğu belirtilerek, şöyle denildi:
“Nihai değerlendirme yetkisi adli makamlara ait olmakla birlikte, asker kişilerin işyeri ve şahsi bilgisayarlarında ele geçirilen askeri belgelerin, yargılamaya konu suç örgütüne verilmiş olduğuna ilişkin delil bulunmamakta ise bu belgelerin askeri birlik dışına çıkarılması sebebiyle gerçekleşen suçlar konusunda asker kişiler hakkında yargılama yapmakla görevli makamın ASCK 54’üncü maddesi uyarınca askeri yargı olacağı, ayrıca bunun dışında belgelerin askeri birlik dışına çıkarılmasının ASCK 87’nci maddesince düzenlenen ’Emre İtaatsizlikte Israr’ suçu gibi başka askeri suçları da oluşturabileceği göz önüne alındığında, yargılama yapma görevinin askeri yargı makamları olacağı kıymetlendirilmektedir.”
Komutan da sanık
Dönemin Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10’uncu maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç’ın ’askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma’ suçlamasıyla, o dönemde 49’u muvazzaf asker, 79’u tutuklu olan 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede, 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istendi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edildi. Halen davada 10’u muvazzaf asker olmak üzere 15 tutuklu sanık bulunuyor. Dünkü duruşmada, savcı tutuklular için tahliye talebinde bulundu. Mahkeme buna bugün karar verecek.
Cihan
0 comments:
Yorum Gönder