Erkekler de Sertleşme sorunları ve tedavi yöntemleri
Sanılanın aksine erkekler sertleşmelerini daha kundakta kazanıp mezara kadar sürdürebilirler. Sağlıklı olan, normal olan budur. Erkekte sertleşme bozukluğuna erektil disfonksiyon, empotans, iktidarsızlık da denir. ... Bir erkeğin sürekli ya da tekrarlayan şekilde, cinsel performans için yeterli penis sertleşmesine ulaşamaması ve/veya bunu koruyamaması, Bir erkeğin en az 6 ay süreyle seksüel ilişki için yeterli penis sertleşmesine ulaşamaması ve/veya bunu sürdürmede yetersizlik olarak tanımlanır.
Amerika'da yaşayan 4070 yaşları arasındaki erkeklerin %52'sinin hafif, orta ya da ağır sertleşme sorunu yaşadığı bildirilmiştir. Türkiye'de yaşayan 4070 yaşları arasındaki erkeklerin %69,2'sinin hafif, orta ya da ağır sertleşme sorunu yaşadığı bildirilmiştir. Bazı ülkelerde yapılan çalışmalara bakarak 4070 yaşları arasındaki erkeklerin yüzde kaçının orta ya da ağır sertleşme sorunu yaşadığını karşılaştıralım.Türkiye de 4070 yaşları arasındaki erkeklerin % 36'sıJaponya da 4070 yaşları arasındaki erkeklerin %34,5'iMalezya da 4070 yaşları arasındaki erkeklerin %22,4'üİtalya'da 4070 yaşları arasındaki erkeklerin %17,2'siBrezilya'da 4070 yaşları arasındaki erkeklerin %15,5'isi orta veya ağır sertleşme sorunu yaşamaktadır.Irklar arasında sertleşme sorunun değerlendiği çalışmalar, hiçbir farklılığın olmadığı yönündedir. Irk değil, sosyodemografik değişikliklerin sertleşme sorununda, belirleyici olduğu gözlemlenmiştir.
Poliklinikte doktorun Şikâyetiniz nedir? sorusuna verilen cevaplar size yakınması olan insanların yaşları hakkında fikir edindirecektir.44 yaşındayım 4 aydır şikâyetim var.82 yaşındayım 6 aydır şikâyetim var.66 yaşındayım birkaç aydır şikâyetim var.32 yaşındayım birkaç yıldır şikâyetim var.16 yaşındayım Polikliniğe gelen hastaların yaş aralığı değişkendir, sertleşme sorunu her yaşta yaşanabilir. Erken boşalmadan farklı olarak sıklığı yaşla artar.
Sebepleri Nelerdir?
Psikojenik( ruhsal ), sinirsel, damarsal hastalıklar ve hormonal hastalıklar sertleşme sorunlarının belli başlı çatısını oluşturur.
Sertleşme sorununun yüzde 70' e yakın nedeni fizyolojik kökenlidir.
Şeker hastalığı
Hipertansiyon
Kalp hastalıkları
Yüksek kolesterol
Penisin hastalıkları
Bulaşıcı hastalıklar
Geçirilmiş travmalar (Bel travmaları vb )
Geçirilmiş operasyonlar (Beyin ameliyatları, Prostat kanseri operasyonları vb )
Radyoterapi
İlaçlar
İlerlemiş yaş
Hormonal sorunlar
-Erkeklik hormonlarının azalması
-Ve diğer hormon dengesizlikleri
Psikojenik sorunlar (Ruhsal sorunlar)
-Depresyon.
-Performans kaygısı.
-Ve diğer psikojenik sorunlar
Düzenli ve sağlıklı besleniyorsanız bedeniniz sizi ödüllendirecektir. Düzensiz ve sağlıksız bir hayat tarzına sahipseniz bedeniniz sizi cezalandıracaktır. Düzensiz ve sağlıksız yaşam tarzının bazı sonuçları soyunuzun geleceğini cezalandırabilir. Örneğin sigara vücudunuza yaptığı sayısız zararın yanında, sperm kalitesini düşürmekte, sperm sayısını azaltmaktadır. Sigara gözlemleyeceğiniz etkisini ise sertleşme sorunlarını tetikleyerek yapar.
Aşağıdaki risk faktörleri sertleşme sorunlarınızı tetikleyecektir.
Stres
Sigara kullanımı
Uyuşturucu madde kullanımı
Aşırı alkol kullanımı
Beslenme bozuklukları
Obezite
Spor yapmama, hareketsiz yaşam
Kalp damar hastalıklarının rolü
Cinsel ilişki sırasında penis sertliğinin başlatılması ve devamı için damarların sağlıklı olması büyük önem arz etmektedir. Vücudumuzdaki tüm damarlarda zamanla ve sağlıksız beslenmenin tetiklediği yağlanma, damar sertleşmesi olmaktadır. Sertleşmenin ana mekanizmasını sağlayan penis damarlarında yağlanma sistematik olarak penisin sertleşmesinin bozulmasına yol açmaktadır. Penisteki damar yapıları diğer organlardaki damarlardan daha küçük çapta oldukları için yağlanma daha hızlı olmaktadır. Penisin durumu kalp krizi geçirilmesi gibidir kalbin beslenmesi gibi penisin beslenmesi bozulmuştur artık. Penis damarların durumu da kalp damarların tıkanmış haline benzetebiliriz. Sertleşme sorunları diğer hangi sorunlara yol açar? Sertleşme sorunu yaşayan erkek profesyonel destek almazsa eşini gardiyan, hayatını zindan, günlerini ziyan edebilir. Ya da olması gerekeni yapar hiç çekinmeden sıkılmadan profesyonel destek almak için doktora başvurur. Doktora başvuran sertleşme yakınması olan erkelerin %90'na yakın tedavi olma şansı vardır eğer başvurmazsa altta sıralanan durumlara maruz kalması muhtemeldir.
Kaygı, stres
Özgüven kaybı
Sosyal ilişkiler üzerinde olumsuz etki
Depresyon
Sertleşme sorununuz varsa doktorunuz size şu soruları sorar
Son 1 ay içinde,
Cinsel faaliyetleriniz sırasında peniste sertleşme ne sıklıkla oldu?
Cinsel uyarılma ile oluşan sertleşmelerin ne kadarlık bir kısmı cinsel ilişkiyi sağlayacak düzeyde idi?
Cinsel ilişki girişimlerinde hazneye giriş (duhul) ne sıklıkla mümkündü?
Cinsel ilişkiler sırasındaki sertliği ne sıklıkla devam ettirebildiniz?
Cinsel ilişkileri tamamlamak için sertleşmeyi sürdürmekte ne kadar zorlandınız?
Cinsel ilişki girişiminde bulundunuz?
Cinsel ilişki girişimlerinizde ne sıklıkla memnun oldunuz?
Cinsel ilişkilerden ne kadar zevk aldınız?
Cinsel uyarılma veya cinsel ilişki sırasında ne sıklıkta boşaldınız?
Cinsel uyarılma veya cinsel ilişki sırasında ne sıklıkta orgazm (doyum) hissi yaşadınız?
Ne sıklıkla cinsel istek duydunuz?
Cinsel isteğinizin düzeyini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cinsel hayatınız genel olarak ne kadar tatminkardı?
Eşinizle cinsel ilişkiniz ne kadar tatminkârdı?
Sertleşmeyi sağlamak ve devam ettirme konusunda kendinize güveninizi nasıl değerlendiriyorsunuz?
TEDAVİ
Çeşitli ilaç tedavileri ve beraberinde uygulanan psikoterapi birçok hastada yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.
Medikal tedavi yöntemleri nelerdir?
Sertleşme sorunu yaşayan hastalarda yapılan çalışmalardaki başarı, klinik etkinlik oranları aşağıdadır.Amerikan toplumunda %7478 ,Avrupa'da %7982, İskandinav ülkelerinde %93, Afrika'da %91,2, Türkiye'de %75,6.
Penise enjeksiyonla ilaç tedavisi doktor tarafından gerektiğinde önerilecektir.
Cerrahi tedavi uygun hastalarda uygulanır, penisin kan akımını artıran operasyonlar, yarı sert protez tatbiki, şişirilebilir protezler tatbiki (pahalı olan).
Sağlanacak kalıcı sağlıklı cinsel yaşam için ürologunuz ve psikiyatrınız işbirliği içerisinde olması gerekmektedir.
Sertleşme şikâyetiniz nedeni ile destek almak için çekinmeden randevu almalısınız!
Op. Dr. Tuncay TAŞ Üroloji
0 comments:
Yorum Gönder